image desciption
Home / Kan het toedienen van oxytocine leiden tot meer sociaal gedrag bij residentiële jongeren?

Kan het toedienen van oxytocine leiden tot meer sociaal gedrag bij residentiële jongeren?

Antisociaal gedrag en geweld onder jongeren is wereldwijd een groot maatschappelijk probleem met concrete sociale gevolgen. Adolescenten die antisociaal en/of delinquent gedrag vertonen, hebben vaak moeite met prosociaal gedrag, zoals empathie als ook met emotieherkenning.

Aandacht voor prosociaal gedrag bij residentiële jongeren is van cruciaal belang, aangezien de emotieontwikkeling nog gaande is tijdens adolescentie. Verbeteringen in procsociaal gedrag hebben daarbij ook een positieve weerslag op sociale interacties en vermindering van antisociaal gedrag.

Wetenschappelijk onderzoek naar het effect van oxytocine-neusspray

Een nieuwe benadering in interventies richting prosociaal gedrag, is het toedienen van oxytocine. Oxytocine is een neuropeptide die een rol speelt in de ontwikkeling van sociaal gedrag, zoals hoe we met anderen omgaan in sociale relaties. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het toedienen van oxytocine, leidt tot een verbeteringen in sociaal gedrag, zoals empathie en sociale cognitie. Deze verbeteringen in sociaal gedrag zijn vooral prominent bij mensen die moeite hebben met sociale vaardigheden.

Onderzoekers Prof. dr. Maaike Cima en Iro Fragkaki van de Radboud Universiteit hebben een studie uitgevoerd om te onderzoeken of de toediening van oxytocine, via een neusspray, sociaal gedrag kan verbeteren bij residentiële jongeren die problemen in sociaal gedrag kennen.

Hoe is het onderzoek uitgevoerd?

Voor het onderzoek zijn 100 mannelijke adolescenten geworven die in residentiële jeugdzorgvoorzieningen in Nederland woonden. Dit waren residentiële jeugdzorgvoorzieningen van de CONRISQ Groep (OG Heldringstichting), Via Jeugd en Pluryn.

Tijdens het onderzoek werd in twee verschillende sessies, een week na elkaar, empathie en emotieherkenning getest zowel vóór als ná het toedienen van de neusspray. De deelnemers dienden zichzelf de neusspray toe, waarbij de spray in één sessie oxytocine bevatte en in een andere sessie een placebo.

Een verbetering van empathie en angstherkenning

De resultaten toonden aan dat oxytocine empathie verbeterde, vooral bij adolescenten met opstandige/antisociale kenmerken (‘CU-traits’, oftwel Callous-Unemotional traits). Bovendien verbeterde oxytocine de herkenning van angst in de totale onderzoeksdoelgroep.

Deze bevindingen zijn vooral interessant, omdat angst de moeilijkst herkenbare emotie is en adolescenten met hoge opstandige/antisociale kenmerken de laagste empathische respons hadden vóór de toediening. Dit suggereert dat de toediening van oxytocine sociaal gedrag kan verbeteren en biedt wellicht nieuwe behandelmogelijkheden.

Doctoraatsverdediging

De online doctoraatsverdediging van Iro Fragkaki getiteld “De rol van oxytocine bij antisociaal gedrag: een aanpak vanuit meerdere methoden”, vond plaats op donderdag 18 juni bij de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Vervolgonderzoek

Dit onderzoek zal worden opgevolgd met aanvullend onderzoek naar de praktische gebruiksmogelijkheden van de neusspray in grotere groepen. Uiteindelijk is het doel om de positieve effecten van het middel oxytocine te kunnen benutten voor verdere verbetering van de behandeling van adolescenten.

image description

Heb je een vraag?

image description

Terug naar het nieuwsoverzicht

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!