image desciption
Home / proefschrift Schematherapie bij jongeren met externaliserende gedragsproblemen

proefschrift Schematherapie bij jongeren met externaliserende gedragsproblemen

De afgelopen jaren is er vanuit de CONRISQ Groep geïnvesteerd in wetenschappelijk onderzoek ten behoeve van zorgvernieuwing. Met trots presenteren wij u het resultaat: een proefschrift over Schematherapie bij jongeren met externaliserende gedragsproblemen door promovenda Marjolein van Wijk-Herbrink, OG Heldringstichting. We delen graag onze wetenschappelijke kennis met u.

Schematherapie richt zich op onderliggende persoonlijkheidsproblematiek

Jongeren met externaliserende gedragsproblemen lopen vast op verschillende gebieden (bijv. dagbesteding, sociale contacten,  criminele activiteiten). Hun opstandige en agressieve gedrag is vaak vergroeid met hun persoonlijkheid, wat de therapeutische behandeling belemmert en waardoor opname in een gesloten jeugdzorgvoorziening soms onvermijdelijk is. De focus van behandeling voor deze jongeren ligt veelal verkeerd, namelijk op de gedragsproblemen. Een behandeling gericht op de onderliggende persoonlijkheidsproblematiek, zoals Schematherapie, zou kunnen leiden tot betere en langdurigere resultaten. Schematherapie helpt de oorsprong van gedragsproblemen te doorgronden en te veranderen. Op deze manier worden jongeren geholpen om weer op adequate wijze te functioneren in de maatschappij.  Schematherapie lijkt te leiden tot een vermindering van zowel gedragsproblemen als persoonlijkheidsproblematiek.

Openbare verdediging: 26 april

Op donderdag 26 april a.s. om 12.00 uur vindt de openbare verdediging van dit proefschrift plaats in de Aula van de Universiteit Maastricht, Minderbroedersberg 4-6, Maastricht. Na afloop van de promotie bent u van harte welkom op de receptie ter plaatse. Mocht u hierbij aanwezig willen zijn, ontvangen wij graag z.s.m. bericht van u via emailadres m.vanwijk@ogheldring.nl.

Mini-symposium

In het najaar 2018 zullen wij aandacht besteden aan de resultaten van dit promotie-onderzoek in de vorm van een mini-symposium over Schematherapie bij jongeren met externaliserende gedrags- en persoonlijkheidsproblematiek, georganiseerd door de CONRISQ Groep. Een uitnodiging hiervoor volgt nog.

Bestel het proefschrift in hardcopy

  • Lees voordat je jouw gegevens invult onze Privacy Policy.
image description

Heb je vragen over Schematherapie?

Voor vragen over de implementatie en uitvoering van Schematherapie in de doelgroep jongeren met externaliserende gedragsproblemen

image description

Vragen over wetenschappelijk onderzoek?

Meer informatie vindt u op www.conrisqgroep.nl/kei. Of neem contact op met Sanne Verwaaijen, Raad van Bestuur CONRISQ Groep.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!