image desciption
Home / Schematherapie bij adolescente jongens – waarom de ene met woede reageert op oneerlijke situaties en de andere niet

Schematherapie bij adolescente jongens - waarom de ene met woede reageert op oneerlijke situaties en de andere niet

Marjolein van Wijk is gedragswetenschapper / Gezondheidszorgpsycholoog binnen OG Heldringstichting. Regelmatig doet zij onderzoek naar de werking en effecten van Schematherapie bij adolescente jongeren. Haar nieuwe onderzoek helpt bij het begrijpen waarom sommige adolescente jongens reageren op oneerlijke situaties met woede en agressie, terwijl anderen dat niet doen.

Hiervoor zijn adolescenten jongeren binnen de residentiële setting van OG Heldringstichting getest of de vroege onaangepaste schema’s van invloed zijn op de causale verbanden tussen waargenomen onrechtvaardigheid, negatieve invloed, en agressie.

Resultaten laten zien dat de effecten van de waargenomen onrecht op agressie werden gemedieerd door boze gevoelens, en dat dit mechanisme gekoppeld is aan het niveau van de schema`s ‘verlatenheid’ en ‘recht’.

De resultaten suggereren zelfs dat kwetsbare schema ’s ten grondslag kunnen liggen aan agressie, en dat binnen de agressiebehandeling geprofiteerd kan worden van een focus op de onderliggende onaangepaste schema’ s.

Ook is vandaag het boek Toegepaste schematherapie bij kinderen en adolescenten uitgekomen. Hiervan is Marjolein van Wijk medeauteur.

Het onderzoek van de OGH naar schema’s en agressie is voor iedereen toegankelijk via het International Journal of Forensic Mental Health.

naar de publicatie

image description

Heb je vragen over Schematherapie?

Voor vragen over de implementatie en uitvoering van Schematherapie in de doelgroep jongeren met externaliserende gedragsproblemen

image description

Vragen over wetenschappelijk onderzoek?

Meer informatie vindt u op www.conrisqgroep.nl/kei. Of neem contact op met Sanne Verwaaijen, Raad van Bestuur CONRISQ Groep.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!