image desciption
Home / Carlijn (18)

Carlijn (18) Jongere

“Het was mijn laatste kans en ineens ging de knop om”

Carlijn komt koffie drinken op haar oude groep van OG Heldringstichting. Ze woont al een half jaar op zichzelf, in Arnhem. Ze is trots op hoe ‘t gaat en wil dat graag vertellen.

Moeilijke jeugd

Carlijn vertelt: “Mijn jeugd was één grote ellende: drugs, spijbelen, ruzie thuis, foute vrienden en veel weglopen. Ik heb in allerlei jeugdinstellingen gewoond, meegedaan aan een buitenlandproject, tussendoor nog even bij mijn moeder gewoond, maar alles liep fout. Op de mbo-entree opleiding ben ik wel drie keer opnieuw begonnen, maar die heb ik nooit afgemaakt.

Gesprek over zelfstandigheid

Drie maanden voor ik 18 werd, had ik een heel goed gesprek bij OG Heldringstichting. Ik zat daar al een tijdje in een gesloten groep. Het gesprek ging over wat ik zou willen vanaf mijn 18e. En over wat ik nodig had om te kunnen slagen. Toen heb ik heel duidelijk gezegd: ik wil zelfstandig zijn, met zo weinig mogelijk bemoeienis en gezeur, maar wel een beetje begeleiding in de buurt, zodat ik iemand heb om op terug te vallen. En zeker niet terug naar mijn oude woonplaats, want ik wil niet weer tussen mijn foute vrienden van vroeger zitten. Dan nog liever in de buurt van OG Heldringstichting, dat lijkt me wel een veilig gevoel.

Laatste kans

Mijn trajectbegeleider nam mijn wensen serieus en is direct op zoek gegaan naar een geschikte plek. Dat was niet makkelijk, want met een dossier als het mijne wil bijna geen enkele woningbouworganisatie je hebben. Toen ging er ineens een knop om in mijn hoofd. Ik realiseerde me dat dit mijn laatste kans was. Na veel telefoontjes en een motivatiegesprek is het toch gelukt om mij in Arnhem te krijgen, in een appartementje met ambulante begeleiding. Het was uiteindelijk mijn eigen motivatie waardoor ze mij deze kans wilden geven.

Opleiding mbo-entree

Toen het huisje geregeld was, ben ik met mijn trajectbegeleider gaan praten bij het RijnIJssel College in Arnhem. Het was een pittig intakegesprek, waarin ik heel goed moest uitleggen waarom ik nu wél gemotiveerd was om de opleiding af te maken. Gelukkig kon ik uitleggen waarom ik het echt ontzettend graag wilde. Ze geloofden me en hebben me toen in een versneld traject geplaatst waarin je mbo-entree in een half jaar kan doen in plaats van een jaar.

Trajectbegeleider op afstand

Het gaat nu hartstikke goed met mij. Ik woon in Arnhem, ga daar naar school en krijg nog een beetje hulp op afstand van mijn trajectbegeleider van OG Heldringstichting. Ik vind het heel fijn dat zij mijn begeleider mocht blijven. In het begin kwam ze iedere week op bezoek, nu is dat niet meer nodig. We hebben gepraat over allerlei dingen die belangrijk voor mij zijn. Bijvoorbeeld over hoe je een positief netwerk opbouwt en hoe je drugs kan weerstaan. Ze ging ook mee naar gesprekken op school. Nu ik mijn draai gevonden heb, is het contact met mijn trajectbegeleider afgebouwd. De laatste tijd appen we vooral.

Met diploma door naar mbo 4

Je kunt het misschien niet geloven, maar ik ben echt super gemotiveerd om er iets van te maken. Op school heb ik een half jaar heel hard gewerkt en daardoor haalde ik mijn diploma. De school zei dat ik het ontzettend goed deed en daarom mocht ik direct beginnen aan de mbo-opleiding 4 om kok te worden. Niveau 2 en 3 mocht ik gewoon overslaan!!
Wat mij heeft geholpen het afgelopen jaar? Dat er goed naar mij is geluisterd, naar wat ik zélf wilde. En dat ik niet in het diepe werd gegooid. Door de hulp van mijn trajectbegeleider heb ik nu een huisje, een positief netwerk en gebruik ik geen drugs meer. Vanaf het begin ben ik veel gaan sporten, dat hielp ook. Het contact met mijn ouders is weer normaal en dat heeft ook geholpen om weer goed in mijn vel te zitten.”

“Ik ben echt supergemotiveerd om er iets van te maken”

image description

Meer weten over onze zorgproducten?

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!