image desciption
Home / Gerard (55)

Gerard (55) Activiteitbegeleider

“Bezig zijn met dieren geeft tieners ontspanning en rust”

Tieners en dieren zijn een goede combinatie. Dieren geven emotionele steun en troost en door dieren te verzorgen, leren jongeren verantwoordelijkheid te dragen. In het kader van de behandeling heeft OG Heldringstichting daarom een echte zorgboerderij op het terrein. Deze zorgboerderij ‘de Kiboets’ wordt gerund door boer Gerard Gehrt, die ernaast woont met zijn familie. Al 11 jaar is Gerard een gepassioneerd beheerder van de boerderij, met een groot hart voor jongeren.

Naschoolse activiteiten met dieren

Gerard vertelt: “Alle jongeren die bij OGH verblijven, komen vroeg of laat in aanraking met onze dieren. Na schooltijd kunnen ze zich inschrijven voor activiteiten op de boerderij en dat vinden de meeste jongeren erg leuk. Het populairst is de dierenverzorging, de ponyclub en het mennen. Alles gaat hier altijd in een relaxte sfeer, dat vinden jongeren fijn. Ongemerkt leren ze hier van alles over het werk op de boerderij en over de dieren. Naast kleinere dieren zoals een kat en hamsters, zijn er ook varkens, schapen, ezels en geiten die verzorgd moeten worden. Alle dieren die hier rondlopen, staan in dienst van de behandeling.

Goede afwisseling met school

Niet alleen als vrijetijdsbesteding, maar ook onder schooltijd komen jongeren naar de boerderij om werkzaamheden aan te leren. De afwisseling met school vinden ze vaak een verademing. Meestal wordt dat gecombineerd met een individueel behandeldoel, op aanraden van hun behandelcoördinator. Het zorgen voor dieren leidt tot meer verantwoordelijkheidsgevoel, zelfvertrouwen en empathie bij jongeren. Ook zie je dat hun sociale vaardigheden verbeteren door de omgang met dieren. Wat ook belangrijk is, is dat ze leren dat het leven bestaat uit een balans tussen leuke en minder leuke dingen. Als je lekker hebt paardgereden, zal je ook tijd moeten besteden aan de verzorging van het dier. Elk dagdeel evalueren we het werk samen met de jongere: wat ging goed en wat ging minder goed?

Dieren in JeugdzorgPlus

De jongeren van JeugdzorgPlus mogen de eerste periode nog niet van de groep af. Daarom ga ik iedere week een uurtje naar hun groep en breng ik een heleboel dieren mee: een kat, de hond, een muis, een rat, hamsters, een chinchilla en soms een schildpad. Vooral de jonge dieren hebben een hoge aaibaarheidsfactor. De kuikens, uitgebroed door de legkippen, zijn in het voorjaar altijd een groot succes. Op één of twee paarden kunnen de jongeren een rondje op het plein rijden. Het dierenbezoek werkt aanstekelijk. Elke jongere heeft zo zijn lievelingsdier en door hun enthousiasme daarover raken ook nieuwe jongeren bekend met de dieren. Elke week kijken ze weer uit naar dit uurtje. Veel jongeren nemen hun weekendbezoek zelfs mee naar de boerderij om ze een rondleiding te geven en hun favoriete dier te showen.

Een goed team

Het runnen van de boerderij is best veel werk, maar ik doe het gelukkig samen met mijn collega. We zijn een goed team en we hebben er allebei veel plezier in. Het is mooi om te zien wat het effect is van dieren op jongeren. Sommige jongeren komen gewoon een tijdje meedraaien, als er even niets wil lukken. Dan pakken ze een klein klusje op of gaan even met de dieren knuffelen. Je ziet dan dat zo’n jongere zich ontspant, tot rust komt en zijn problemen even kan vergeten. Dat vind ik écht zorg op maat.”

“Ongemerkt leren ze van alles over het werk op de boerderij en over de dieren.”

image description

Vragen over werken bij OG Heldringstichitng?

Neem contact op met onze afdeling personeelszaken

0488 – 47 11 15

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!