image desciption
Home / Manon (30)

Manon (30) Jeugdzorgwerker

“We zorgen dat jongeren in kleine stappen succes beleven”

Manon Bouwman is pedagogisch medewerker. Ze werkt in een van de behandelgroepen van JeugdzorgPlus. Die groepen liggen verspreid over het groene, parkachtige terrein van OG Heldringstichting in Zetten. In Manons groep verblijven 11 jongeren tussen 12 en 18 jaar. Hoe worden zij op de groep begeleid?

Verlof in JeugdzorgPlus

Manon vertelt: “Ik werk op een besloten groep, dat is iets opener dan een gesloten groep. De jongeren hebben daar al wat meer vrijheden. Ze mogen bijvoorbeeld met verlof naar huis en dat kunnen ze verdienen met goed gedrag. Bijvoorbeeld door te laten zien dat ze hun eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen en dat ze de regels naleven. We bouwen het verlof in kleine stapjes uit. De jongeren zien dat echt als een beloning.

Huiselijk sfeer in besloten groep

Ik vind het belangrijk om in de groep een huiselijke sfeer te brengen, want niemand vindt het fijn om thuis weg te moeten. Iedere jongere wil een gewoon leven kunnen leiden, net als iedereen. Daar leggen wij de basis voor. Voordat het zover is, moet er natuurlijk heel wat gebeuren. Ook op een besloten groep is veel toezicht en sturing nodig. Deze jongeren krijgen nog steeds veel begeleiding bij gewone dingen, zoals jezelf verzorgen, afspraken nakomen, communiceren. Soms komt het tot een uitbarsting, maar dat is heel normaal. Deze jongeren hebben in hun leven al zoveel negatieve ervaringen en teleurstellingen achter de rug. Ze hebben vaak een laag zelfbeeld. Daarom is onze aanpak altijd positief, met veel complimenten en beloning, gericht op een goede toekomst voor de jongere. Ik vind het belangrijk dat jongeren in kleine stappen succes kunnen beleven. Daardoor neemt hun zelfvertrouwen toe. Ik ben ervan overtuigd dat alle jongeren perspectief hebben, ook al zijn hun problemen nu nog levensgroot.”

“Onze aanpak is altijd positief en gericht op een goede toekomst”

image description

Vragen over werken bij OG Heldringstichitng?

Neem contact op met onze afdeling personeelszaken

0488 – 47 11 15

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!